De eerste zonnige dagen zijn aangebroken

Gebruikersavatar
Punisher2021
Moderator
Moderator
Berichten: 798
Lid geworden op: 22 nov 2020 18:25

De eerste zonnige dagen zijn aangebroken

Bericht door Punisher2021 »

De eerste zonnige dagen zijn aangebroken. Vorig jaar gebeurde er toen dit:
photo_2023-06-15_13-00-41.jpg
https://nieuwrechts.nl/93173-stroomnet- ... bruikbaar-

Netbeheerder Enexis heeft slecht nieuws voor de inwoners van Overijssel: daar gaat het stroomnet tijdelijk op slot vanwege een overvraag. Bedrijven kunnen hun warmtepomp en zonnepanelen dan niet aansluiten en gebruiken. Vorig jaar werd het stroomnet al eens afgesloten in Flevoland, Limburg en Noord-Brabant.

Wie zonnepanelen of een warmtepomp in gebruik wil nemen, moet ze eerst laten aansluiten op het stroomnet. Maar voorlopig is dit niet langer mogelijk in grote delen van Nederland, meldt De Telegraaf. Energiebeheerder Enexis sluit namelijk het stroomnet in Overijssel tijdelijk vanwege overbelasting.

Veel ondernemers kochten massaal zonnepanelen sinds de energiecrisis, om zo toch een vaste energie-toevoer te hebben. Maar hierdoor is netbeheerder Enexis sinds september vorig jaar 'overspoeld' met aanvragen, zegt het bedrijf bij De Telegraaf.

"De wachtlijst is ondanks uitbreiding sindsdien verdrievoudigd. Het is een tsunami. Daar is bijna niet tegenop te werken," aldus het bedrijf. Enexis zegt vijf tot tien jaar nodig te hebben om de wachtlijsten weg te werken.

Daarom gebeurt er nu waar veel ondernemers al voor vreesden: het stroomnet wordt afgesloten in Overijssel. Hierdoor zijn de pas gekochte warmtepompen en zonnepanelen onbruikbaar.

Daarnaast ontstaat er een probleem bij de nieuwe woonwijken. Deze wijken hebben vaak namelijk standaard zonnepanelen en warmtepompen, meldt De Telegraaf. Maar ook deze apparaten worden nu niet op het net aangesloten, waardoor de wijken geen energie-voorziening hebben.

Vorig jaar gooide netbeheerder TenneT het stroomnet in Flevoland, Limburg en Noord-Brabant al eens op slot vanwege overbelasting. Momenteel kleuren de provincies buiten de Randstad oranje op de probleemkaart van TenneT. De netbeheerder vreest fikse stroomtekorten vanaf 2030 vanwege de afhankelijkheid van groene energie.

Verplichte overstap
Daarnaast lijken de problemen voorlopig nog niet uit de lucht. Vorige maand heeft Woonminister Hugo de Jonge (CDA) zijn nieuwe maatregelen uit het klimaatpakket gepresenteerd. Vanaf 2026 wordt een warmtepomp de norm. Dit betekent dat mensen, die vanaf dat jaar hun CV-ketel vervangen, verplicht moeten overstappen op een (hybride) warmtepomp. En dus zullen er naar verwachting nog veel meer warmtepompen bijkomen.

Ook in Duitsland, New York, en een Utrechtse woonwijk komt er een verplichte overstap naar de warmtepomp. in de komende jaren. Sommige experts zetten echter grote vraagtekens bij de heilzame werking van de warmtepomp. Volgens hen is een warmtepomp vervuilend, erg duur, en niet voor elk huis geschikt.

Klimaatminister Rob Jetten (D66) heeft eerder al miljarden euro's uitgetrokken om de verstoppingen van het elektriciteitsnet tegen te gaan, maar dit blijkt voorlopig niet genoeg. VVD-Kamerlid Silvio Erkent reageert verontrust bij De Telegraaf: "Als we van bedrijven en huishoudens vragen om van het aardgas af te gaan en te verduurzamen, moet er wel ruimte zijn op het stroomnet om dat daadwerkelijk te doen. Anders vraagt de minister het onmogelijke."

Desondanks wil minister Jetten wel de belasting op gas fors gaan verhogen. Daarom heeft de provincie Groningen een brandbrief naar Jetten gestuurd, met de oproep om hiervan af te zien. Volgens de Groningers komen ondernemers in de knel omdat de energielasten een stuk hoger worden zonder reëel alternatief. Elektrificatie is erg lastig vanwege het overbelaste stroomnet en ook de waterstof-optie is niet gereed, waardoor verduurzaming momenteel vrijwel onmogelijk is.
Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Climate hoax”