85.000 migrantenkinderen vermist in Amerikaanse grenscrisis

Gebruikersavatar
noumoe
Site Admin
Site Admin
Berichten: 5704
Lid geworden op: 22 nov 2020 15:27
Contacteer:

85.000 migrantenkinderen vermist in Amerikaanse grenscrisis

Bericht door noumoe »

https://www.ellaster.nl/2024/03/12/85-0 ... enscrisis/

Knipsel.JPG
De advocaten-generaal van 22 Amerikaanse staten hebben een brandbrief geschreven aan de Amerikaanse overheid. Zij eisen dat de handel in kinderen aan de zuidelijke grens met Mexico aangepakt wordt. Kinderhandelaren hebben daar nu vrij spel. Van ruim 85.000 migrantenkinderen is onbekend waar ze zijn. Gevreesd wordt dat ze zijn verhandeld voor dwangarbeid of de seksindustrie.

Kinderhandel floreert in de Verenigde Staten
“De VS moet stoppen met het uitleveren van kinderen aan ‘vermoedelijke handelaren’. President Bidens grenscrisis heeft ongekende hoogten bereikt”, schrijven de advocaten-generaal – hoge functionarissen binnen het Amerikaanse Openbaar Ministerie – van 22 staten in een brandbrief aan het ministerie van Volksgezondheid (HHS), de Binnenlandse veiligheid (DHS) en Justitie (FBI). De drie ministeries worden eveneens gewezen op het uitblijven van eerder beloofde aanpak van kinderhandel aan de zuidelijke grens.

In de brief staat ook dat de overheid meer dan 85.000 kinderen is “kwijtgeraakt” die zonder familie via de zuidelijke grens de VS zijn binnengekomen. Onduidelijk is waar deze migrantenkinderen nu verblijven. Vermoed wordt dat ze zijn verhandeld. In een onderzoeksrapport van het Congres wordt gesteld dat veel migrantenkinderen dwangarbeid verrichten, soms onder levensgevaarlijke omstandigheden. Anderen zijn slachtoffer geworden van sekshandel.

Ze heeft gezien dat kinderen dwangarbeid verrichtten om hun ‘schuld’ af te betalen

.
Het ministerie van Volksgezondheid (HHS) is verantwoordelijk voor de overdracht van de minderjarige grenspassanten aan een familielid of voogd. Juist daar gaat het mis, blijkt uit een onderzoek en hoorzitting van het Amerikaanse Congres, dat tien maanden geleden plaatsvond. Getuige Tara Rodas, een voormalig medewerker van HHS: “Of het nu opzettelijk is of niet, er kan worden gesteld dat de Amerikaanse regering de tussenpersoon is geworden van een grootschalige kinderhandeloperatie die miljarden opbrengt en wordt geleid door kwaadwillende figuren die winst willen maken met kinderlevens.”


HHS-klokkenluider Tara Rodas legde tijdens Congres-­hoorzitting op 26 april 2023 een getuigenis af.
Rodas stelt te hebben gezien dat voogden valse adressen of identiteitsbewijzen hebben gekregen voor kinderen. Ze zegt ook te hebben gezien dat kinderen dwangarbeid verrichtten om hun ‘schuld’ af te betalen om zo hun vrijheid terug te krijgen, de zogenaamde schuldslavernij. “Het was een verschrikkelijk besef dat we kinderen niet de Amerikaanse droom boden, maar ze in plaats daarvan in moderne slavernij met slechte opperheren plaatsen”, vertelde de geëmotioneerde Rodas.

“Het was een verschrikkelijk besef dat we kinderen niet de Amerikaanse droom boden, maar ze in plaats daarvan in moderne slavernij met slechte opperheren plaatsen”

Tara Rodas
Uit een rapport van de Government Accountability Office (GAO), dat de werkzaamheid van overheidsprogramma’s onderzoekt, is gebleken dat de federale overheid in 2021 en 2022 in totaal 24,8 miljoen aan subsidies verstrekte voor de bestrijding van kinderhandel. Toch is er sindsdien met name aan de grens weinig veranderd. Er ontbreekt zelfs een plan om de problemen aan te pakken, staat in de brandbrief.

Door het uitblijven van veiligheidscontroles, is HHS laakbaar bij de bescherming van onbegeleide migrantenkinderen die de grens overkomen, blijkt uit een ander rapport van het gezondheidsministerie. Zo is er nauwelijks zicht op de voogden naar wie men de kinderen stuurt. Voogden die bij de FBI bekend zijn vanwege mishandeling of verwaarlozing ontbreken vaak in de dossiers. Ook familieleden die kinderen vanuit Midden- of Zuid-Amerika naar de VS halen, zijn soms betrokken bij kinderhandel. Er is een gebrek aan toezicht of nazorg. Bij meer dan een op de vijf kinderen zijn de vereiste veiligheidscontroles niet bijtijds uitgevoerd.

In de brandbrief staat dat door nalatigheid van de overheidsdiensten HHS, DHS en FBI duizenden kinderen het slachtoffer zijn geworden van dwangarbeid en sekshandel. “Ze spenderen hun tijd in dit land aan gevaarlijk en soms onmenselijk werk. Ze worden onthouden van hun eerste levensbehoeften, zoals slaap en voedsel. En ze krijgen geen onderwijs.” De opstellers van de brief verwijzen naar een aantal gevallen waarbij tieners tijdens hun werk om het leven zijn gekomen, zoals “een 15-jarige die stierf op zijn eerste werkdag bij een dakdekkersbedrijf toen hij vijftig meter naar beneden viel”.


“Een 15-jarige stierf op zijn eerste werkdag bij een dakdekkersbedrijf, toen hij vijftig meter naar beneden viel”

.
Rodas deed in de Congreszitting een jaar geleden een aantal aanbevelingen. Ze pleit ervoor dat de dossiers van de migrantenkinderen door deskundige gegevensanalisten en gecertificeerde fraudeonderzoekers worden onderzocht. Kinderhandelaren moeten worden vervolgd. Ook breekt ze een lans voor de bescherming van klokkenluiders: “Stop met het nemen van represailles tegen waarheidssprekers die proberen te helpen”. HHS moet de focus verleggen van snelheid naar veiligheid. Daarbij zou elke voogd doorgelicht moeten worden, stelt Rodas.

Naast de advocaten-generaal heeft ook de senator van Iowa Chuck Grassley een brief naar de drie verantwoordelijke ministeries gestuurd, met het dringende verzoek actie te ondernemen. Hij vindt het “onaanvaardbaar” dat er nog steeds geen plan is “om de vermiste kinderen te traceren en te redden, die door ambtenaren in gevaarlijke situaties zijn geplaatst”. Senator Grassley heeft samen met de senator John Ossoff van de staat Georgia, eind januari 2024 een nieuw wetsvoorstel ingediend waarmee kinderhandel moet worden voorkomen.

Ella Ster | ellaster.nl

> Volg Ella Ster op Telegram: t.me/ella_ster of Twitter: @ellasterNL
Plaats reactie

Terug naar “Human/Child trafficking”